חשיבה יצירתית בזוגיות: הכובעים של דה בונו, חשיבה גברית וחשיבה נשית.

ייעוץ זוגי פסיכולוגיה אבולוציוניתאורן הוא מומחה לפסיכולוגיה אבולוציונית, ומשלב את הידע של תחום זה עם הפרקטיקה של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.
כאן תוכלו ללמוד מהי הפסיכולוגיה האבולוציונית.
טיפול CBTאורן נעזר בשיטות הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT), שהוא טיפול ממוקד שהוכח כיעיל ביותר לחרדות, כעסים, אכזבות, קינאה, דיכאון ונפילות בתחושת ערך עצמי. טיפול בבית שלכםכן. זה אפשרי בהחלט.
באמצעים האלקטרוניים של היום, טיפול אצלכם בבית הוא לא רק אפשרי - לפעמים הוא אפילו עדיף.

אורן מסביר מתי זה כך ולמה.
טיפול זוגי ואישיטיפול זוגי ואישי בתל-אביב.
אורן נעזר באינטרנט כדי לטפל גם מרחוק - בישראלים בחו"ל או באלה המרוחקים מת"א. אורן מייעץ בהתנדבות בפורום "סטארמד" באינטרנט.
מה באתר?איך למצוא מה?

הסבר כללי על תוכן האתר, תפריט ימני עם קישורים חשובים נוספים, תאור מבנה האתר, והנחיות לחיפוש טיפול או מידע.
בתקשורתלשמוע ולראות את אורן בהופעותיו ברדיו ובטלויזיה.

כמו כן, קישורים או קטעים מתוך מאמרים וראיונות שנערכו עימו בעיתונות הכתובה והאינטרנטית.
מאמרים בעבריתמאמרים של אורן בעברית
בכתבי-עת למדע ועוד, על טיפול זוגי ופרטני, על שפת-גוף, הבנת האדם ופסיכולוגיה אבולוציונית, ועל ספר ילדים שכתב, עם איורים של הילה חבקין.
אקדמיה ומחקרמאמרים מדעיים על התנהגות בעלי-חיים ובני אדם. ביניהם מאמר של אורן על דמעות ובכי כתקשורת, ומאמר ב- Science בו נכתב על תרומתו של אורן להבנת התקשורת בעולם החי. שפת-גוףאורן הוא מומחה מן השורה הראשונה לתקשורת בין אישית ולשפת גוף.
אורן מסביר כאן את שפת הגוף של האמת והשקר, ואת האמת והשקר על שפת הגוף .
מי אני?אורן הוא מומחה וחוקר תקשורת בין-אישית, מומחה לפסיכולוגיה אבולוציונית, ומטפל קוגניטיבי התנהגותי.
אורן עשה דוקטורט על התקשורת והחיזור בעולם החי.
למפת הגעה             טלפון:    050-6000083

כתובת:   ברזיל 14,
               רמת אביב, תל-אביב
הקישו למפת הגעה וחנייה, דואר אלקטרוני ופרטי קשר נוספים...

חשיבה יצירתית בזוגיות: הכובעים של דה בונו לשרות החשיבה הגברית והנשית.

הכללות עלולות להיות מסוכנות כי הן יוצרות תדמית ומשפיעות עלינו, ולפעמים שלא לטובה. כך גם הכללות הקשורות לגברים ולנשים: גם כאשר הן נכונות, הן עלולות להטעות. למשל, הכללה שאין עוררין עליה היא שגברים גבוהים מנשים, כי היא נכונה בממוצע, אבל אסור לשכוח שנשים רבות גבוהות ממספר לא קטן של גברים. הפעם נעסוק בהכללה הקשורה לרגשות ולאינטואיציה לעומת הלוגיקה. בדרך החשיבה המקבילה של אדוארד דה בונו, אלה מיוצגים על-ידי הכובע האדום והכובע השחור, בהתאמה.

לא אכנס כאן להסברים המפורטים של דה בונו, וגם לא לצבעי הכובעים השונים שהוא תוחם לחשיבה המקבילה. לא אתפתה כאן גם להציג את הדוגמאות הרבות של חשיבה מקבילה, ויש כאלה רבות ומרתקות. אחרי הכל, אנחנו עוסקים כאן בחשיבה יצירתית בזוגיות - והדוגמאות של דה בונו וממשיכי דרכו עוסקות בעיקר בעולם העסקי וההמצאתי. במקום זה אסתפק כאן בהסבר של חשיבה מקבילה באופן הפשוט ביותר והספונטני ביותר - והוא חשיבה שבה ניטוש את קו המחשבה הקודם, ונחפש במקומו רעיון חדש וקו מחשבה חדש, שאין בהכרח דרך שיטתית להגיע אליו. מעניין שאחד העיסוקים המרכזיים בתאוריות של חשיבה יצירתית הוא למצוא שיטות שיועילו להגיע לרעיונות חדשים ושונים לחלוטין, אולי כי לא תמיד ולא כל אחד יוכל להגיע בזמן המתאים אל רגע ה- "אהה", כלומר - אל הרגע בו הוא אומר, ללא הבנה של הדרך בה הוא הגיע אליו: מצאתי!. אאוריקה! - זוכרים את ארכימדס באמבטיה? - אז זהו.

אדוארד דה בונו, אחד המנטורים החשובים בעולם לחשיבה יצירתית, טבע את המושג "חשיבה מקבילה" כמנוגדת לחשיבה המערבית המקובלת - זו היסודית, סדורה וביקורתית (ראו את המאמר הקודם על חשיבה יצירתית: מריבות ו.. חשיבה מקבילה). ככל שנעבור במקביל דרך יותר מקורות חשיבה שונים, אומר דה בונו, כך נוכל בסופו של דבר למצוא פיתרון שאולי לא היינו מגיעים אליו דרך חיפוש יסודי שמקורו באפיק חשיבה אחד. דה בונו בנה מודל לסוגי חשיבה שונים דרך "כובעי חשיבה" שלהם נתן צבעים שונים. שני הכובעים שהם אולי המדוברים ביותר בענייני זוגיות הם הכובע האדום, הרגשי, שאנחנו נוטים לשייך אותו יותר לנשים, והכובע השחור, הרציונלי והביקורתי, שאנחנו נוטים לשייך אותו יותר לגברים.

"נשים הן רגשיות ואינטואיטיביות, וגברים הם מחושבים ורציונאליים". זוהי הכללה נפוצה שלא פעם עומדת במרכזם של עימותים שבין בני זוג. כהכללה זה לא יהיה נכון אלא אם נוסיף את המילה "יותר" לפני כל תאור. וכך, נשים הן יותר רגשיות ואינטואיטיביות, וגברים הם יותר מחושבים ורציונאליים, אבל... יש לומר זאת עם המון המון זהירות, כי ההכללה הזו, כפי שתראו להלן, היא מאד מאד לא מדוייקת. וכמו בהכללה הקשורה לגובה, גם בהכללות שאעשה כאן יש הרבה חפיפה בין גברים לנשים.

הנטייה החברתית היא לומר שהרגשנות והרגשיות נחותות מהמחושב והשקול. האם זה כך? - ממש לא, אלא שבעולם הגברי והפטריארכאלי, דרך חשיבה כזו נותנת לגבר (הנה הכללה...) יתרון כמעט בכל פעם שיש ויכוח בינו לבין אשתו. כשהיא מגיעה בתסכולה לדמעות, בעוד שהוא נשאר "קר ושקט", ולפעמים באופן שמטריף את הדעת, מגיעים שניהם לעיתים קרובות למסקנה המוטעית שהגבר "ניצח", למרות שבדרך כלל, אם הזוג הגיע למצב הזה, הרי שניהם הפסידו. מה שבאמת קרה בויכוח שהגיע לכך הוא שהאשה החצינה רגשות, ואף הורידה הגנות והרשתה לעצמה להיות פגיעה יותר, בעוד שהגבר דווקא הגביה אותן, על מנת להתגונן מפני האשמות.

האם גברים רגשיים פחות מנשים? - התשובה המפתיעה היא "ממש לא". הורדת ההגנות ה"נשית" אינה רגשית יותר מהגבהת ההגנות ה"גברית". אלא מה שמטעה אותנו לחשוב שנשים רגשיות יותר הוא הסתכלות מוטעית על סוגי רגשות מסויימים כ"עליונים" ועל אחרים כ"נחותים". ההכללה הנכונה היא שלגברים ולנשים יש נטיה להיות מונעים בעוצמה שונה על-ידי רגשות שונים. האם יהיה נכון לומר שגברים כועסים פחות מנשים? - כמובן שלא. לא כהכללה. האם כעס אינו רגש? - כמובן שכן. ואם כבר ניצור הכללה באשר לכעס, אזי ההכללה הנכונה היא שגברים נוטים דווקא יותר לכעוס, ונשים יותר לפייס. אלא שכעס, אולי בשל היותו קשור לדומיננטיות חברתית ואולי אף לגבריות, נחשב לרגש יותר מוצדק, ולכן יותר "גבוה" או "חזק" מאשר עלבון, למשל. שניהם מונעים על ידי פגיעה, אבל הראשון מניע למאבק, ולפעמים גם לאלימות, והשני להסתגרות.

חשיבה יצירתית: הגדרת המטרות

האם גברים נפגעים פחות מנשים? - כנראה שלא. אם נעשה הכללה, הם מגיבים אחרת לפגיעה. האם פיתרון של התגוננות ותוקפנות "נכון" יותר מרגשנות, פייסנות או הימנעות? - לא בהכרח. תלוי במצב החברתי וביכולת הפיזית, תלוי במטרות ותלוי ביכולת האישית להתמודד ולהצליח במצב נתון.

מחקרים מראים שנשים נוטות להיות זהירות יותר, בעוד שגברים נוטים לקחת יותר סיכונים הן ביחסים עם נשים, הן בענייני מעמד חברתי או כספים, ואפילו בעניינים הנוגעים לבניית תשתיות סביבתיות ושמירת טבע. המניע הרגשי של גברים לכך הוא התחרותיות העזה יותר שלהם והרצון ל"הצלחה בגדול", דבר שניתן יותר להשגה בהימור (כלומר, גם עם סיכוי נמוך יותר להצלחה) מאשר בהליכה על בטוח. אלא שמצד שני, יש בכך גם סיכון רב יותר להפסיד בגדול. כך זכרים בכל עולם הטבע, וכך גם גברים. זהו מניע רגשי לכל דבר המקבל את סיפוקו מהצלחה משמעותית, אם כזו מגיעה. כהכללה, מתברר שנשים מסתפקות בדרך כלל בהצלחות "קטנות" יותר, ומרגישות טוב יותר במצבי סיכון נמוכים יותר ועם יציבות לטווח ארוך.

נשים נחשבות לחרדתיות יותר, אבל לגברים יש לא פחות חרדות מאשר לנשים, רק שהן מתועלות לאפיקים אחרים. נשים עוסקות יותר בקשר וביציבותו, אבל גברים עוסקים, וכנראה לא פחות מנשים, בחרדות מפני בגידה. לשני המינים חרדות דומות באשר ליחסים החברתיים שלהם, אלא שגברים מחצינים את החרדות שלהם פחות. הם נוהגים כך בעיקר בגלל החשש שמא יעריכו אותם כ"חלשים" יותר, ומפני כך, מפני ירידה בסטאטוס, הם חרדים הרבה יותר מנשים.

רגשות אינם חסרי היגיון. רגשות הם תוצאה של התנסויות אישיות מן העבר והטמעתם באופן אחר של חשיבה, שהוא הרגש: יציב יותר ובעל תגובות מידיות מהירות יותר, אבל גם כזה שדועך יותר לאט מהשינוי הלוגי, המודע. הוא מוטמע קצת אחרת בנשים ובגברים כי התשתיות מעט שונות, האחת מושפעת על-ידי יותר אסטרוגן והשניה על ידי יותר טסטוסטרון, האחת נוטה ליותר זהירות והשניה ליותר נטילת סיכונים. אם נוסיף לכך גם השפעה לא מבוטלת של אופי החינוך ושל מוסכמות חברתיות ארוכות שנים, נוכל להבין מדוע גברים ונשים נוטים (ושימו לב, זו הכללה!) לחשוב תחת כובעים בצבעים אחרים.

מסקנה זוגית

לעיתים קרובות דווקא השילוב הזה של שני כובעים בשותפות אחת, של גבר ואשה, בין אם זו שותפות עסקית ובין אם זו שותפות זוגית, נותן מקום לחשיבה מקבילה ולפתרונות יצירתיים שאולי לא היו מתממשים אחרת. המציאות הזו מאד בולטת ומתבקשת בתהליך העבודה שלי של טיפול זוגי. אלא שלשם ניצול יעיל של חשיבה של שניים, שכל אחד מהם נוטה לחשוב אחרת ותחת כובע בצבע שונה יש צורך בהקשבה הדדית. רק כאשר בני הזוג מסוגלים להתגבר על חרדות הקשורות לסטאטוס ולניהול, ומסוגלים פחות "לנהל" זה את זה ויותר להקשיב זה לזה, תפקודו של הזוג יעלה על סכום חלקיו (ראו מאמר קודם).

ד"ר אורן חסון

האתר בתהליך שידרוג, והדף הנוכחי מתאים למסך המחשב ולא לסלולרי. לאתר המשודרג הקישו על "מה באתר?"

לתשומת לבכם : בהתחשב במצב, עלות הפגישות תהיה בהתאם למציאות ממנה אתם באים.
- דברו איתי

טל. 050-6000083

קשר : טלפון, ווטסאפ או מייל oh.tipul@gmail.com

פרסומים בעברית

טיפול זוגי: מאמרים מאמרים של ד"ר אורן חסון על זוגיות ויחסים אורן כתב מאמרים שעוסקים בנושאים שונים הקשורים לזוגיות - שיפור הזוגיות, טיפול זוגי וייעוץ זוגי. דף זה מציג רבים מהם, ועושה בהם סדר ענייני. מספר מאמרים עוסקים ומגדירים את ההבדלים שבין טיפול זוגי לייעוץ זוגי. שווה לדעת. תמצאו כאן גם סידרה של מאמרים שבה מסביר אורן איך ליישם עקרונות של חשיבה יצירתית-אמצאתית למען חיזוק הקשר הזוגי. עוד תמצאו בדף זה מאמרים שעוסקים בטיפוח הזוגיות בדרכים אחרות, וכאלה שדנים ומסבירים את המניעה והשיקום של קשיים, לעיתים בלתי צפויים, המגיעים מצד רגש הקינאה מחד, ומצד הבגידות שאינן מתגלות, מאידך. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... מאמרים של אורן ב Ynet אוסף של מאמרים שכתב אורן בעיתון Ynet, רובם במדור 'יחסים'. המאמרים עוסקים בהתחלות קשר, במערכות יחסים, בשיקולים של צורך בהתחשב במציאות מורכבת ובעימות המתבקשר לעיתים עם המוסכמות החברתיות, בשיקום שלאחר פרידה ואובדן, והרבה בעניינים של התקשורת הזוגית. להמשך קריאה: הקישו על הפרפר מימין... מאמרים טיפוליים אחרים מאמרים של אורן על בחירות זוגיות, שפת גוף ואמנות הנאום אורן כתב מספר מאמרים באינטרנט הנוגעים להתנהלות ולתהלים האישיים, לבחירות הזוגיות שעושה האדם, להתמודדות, לשפת גוף ולפסיכולוגיה האבולוציונית. בין היתר, תמצאו כאן מאמר העוסק ביחסו של הגבר הנשוי לאשה האחרת, מאמר העוסק בהתנהלות מול גבר שהוא 'מאסטר במניפולציות' ובמסרים כפולים, , ומאמרים המסבירים בדמעות כתקשורת ואת שפת הגוף בדייטים או זו של פוליטיקאים. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... חשיבה יצירתית בזוגיות מאמרים של אורן על שימושים של חשיבה יצירתית המצאתית-שיטתית לפתרון בעיות זוגיות אורן כתב במהלך השנים מאמרים על השימוש בחשיבה יצירתית המצאתית לפתרון בעיות וקשיים בחיי הזוגיות. אורן השתמש במאמרים שלו ברעיונות ידועים מתחום החשיבה האמצאתית השיטתית של גנריך אלטשולר, כי ניתן להפריד אותם למספר אלמנטים פשוטים. בסידרת המאמרים הזו מדגים אורן שימוש בדרכים שונות שבעזרתן אפשר להיות יצירתיים לפתרון בעיות בזוגיות, אבל גם מסביר את המכשולים הנפשיים והרגשיים שאולי מקשים עלינו להיות יצירתיים בזוגיות יותר מאשר בכל תחום אחר. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... הפרעת קשב וריכוז מאמרים מקוריים ועידכוני מחקרים בנושאי הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיבות (ADHD) מחקרים מדעיים אינם נגישים לציבור, הן כי קשה להגיע אליהם, והן כי הידע הטכני הנדרש, שלא לדבר על האנגלית, מקשים על הבנתם. המאמרים שלהלן נכתבו לפירסום באתר זה כשרות למי שזקוק למידע בנושא הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות. הוא כולל סקירה של הספרות המחקרית בנושא בשנות האלפיים, עד להשלמת כתיבת המאמרים. מתברר גם שבשנים האחרונות קרה דבר מעניין בשדה המחקר של הגנטיקה וההתנהגות. מחקרים בגנטיקה של הפרעת הקשב והריכוז הפכו להיות אחד התחומים שתורמים תרומה משמעותית ביותר להבנת ההשפעה הגנטית על עיצוב האישיות בבני אדם. איך זה קרה? מה המסקנות? - על כך, במאמרים. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... מדע פופולרי מאמרי מדע פופולרי: האדם, הטבע, האקולוגיה, האבולוציה והאמונה. המאמרים השונים עוסקים במרחב שבין האדם לעצמו ובין האדם ולטבע. תמצאו כאן מאמרים שעסקו בנושאים שהם מתחומי המחקר של אורן, בין אם הסבר על מחקריו הוא ('האמת והשקר ביד הלשון') או ניתוח חדש של נתונים שלא פורסם במקום אחר ('הקשב שבעין'). בנוסף, יש שם מאמרים שנכתבו בהזמנה, כמו המאמר על הסרט 'כוכב הקופים' (המאמר: 'כוכב האדם'), או על הערכת הפסיכולוגיה כמדע ('האדם אינו אי'). ברובם יש התבוננות על האדם, התקשורת שלו, חשיבתו ואמונותיו (ובפרט ב-'האקולוגיה של אחרית הימים', ו-'האבולוציה של אלוהים' ואחרים). הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... על שפת הגוף האם אפשר לדעת מי דובר אמת ומי דובר שקר? האם ניתן לראות רגשות בעיניים?. ד"ר אורן חסון הוא מומחה מן השורה הראשונה לתקשורת בין-אישית ולשפת גוף. הוא כתב בנושא מספר מאמרים בספרות המדעית ובספרות הפופולרית, כמו על המרכיבים התקשורתיים של העין, על תקשורת של דמעות ובכי, ועל אמת ושקר. חלקם מובא כאן. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... מאמרים מצולמים מאמרים שאורן צילם וכתב ל'מסע אחר' מזקני השבט אורן עסק בצילום, כאוטודידקט, שנים רבות. בעת לימודי הדוקטורט שלו באריזונה עבד גם כצלם עבור האוניברסיטה ועבור עיתון מקומי. כאיש טבע הוא יודע בדיוק למה לגשת ואיך, ומה הוא מצלם, וכמי שמתעניין באנשים, צילומי המסע שלו הם גם צילומים אנתרופולוגיים, אסתטיים וחקרניים כאחד. המאמרים שפורסמו ב'מסע אחר', בסוף שנות התשעים, עוסקים בנוף הפראי של הוואי - הרי הגעש והטבע שבהם, בכנסים טקסיים אינדיאניים - עולם שהולך ונטמע בתרבות המערבית, ברודיאו של המערב, של הלבנים, וגם בזה של האינדיאניים, ובאוזניים של ארנבות - האנטנות המשוכללות שנותנות מידע על קשב - הקשב של הארנבת. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... ספר ילדים: מה זה חרוז? מה זה חרוז? ספר ילדים חדש של אורן, לגילאי 4 עד 104, מלווה באיוריה המופלאים של הילה חבקין. הספר, בהוצאת אבן חושן, זכה למילגה לעידוד פירסומו מאת קרן יהושע רבינוביץ לאמנויות, תל-אביב, בתחום הספרות. הקישו על הפרפר מימין לפרטים נוספים... חריזה לילדים בגיל הרך חריזה נכונה לילדים בגיל הרך: חשיבות הצלילים ואוצר המילים חריזה לילדים בגיל הרך אינה דבר פשוט. אורן מנתח מחקרים המצביעים על כך שחריזה לגילאים אלה צריכה לקחת בחשבון את היכולת של ילדים בגילאים האלה לקלוט צלילים. מתברר שילדים עד גיל 6, ולפעמים יותר, מתקשים להבחין בין צלילים לשוניים מסויימים, למשל מ' ו-נ', וקל להם יותר בהפרדה בין צלילים של אותיות שיניות (ש, ס, ז, צ). אוצר המילים שלהם מצומצם, ולכן היכולת לחרוז עבורם מוגבלת. על כל אלה, על היכולות הצליליות ועל חשיבות החריזה לילדים בגיל הרך להתפתחות הלשונית והתפתחות הקריאה שלהם, ועל המלצות של בלשנים ושל חוקרי התפתחות הילד לחריזה לילדים, תוכלו לקרוא במאמר הזה של אורן.
הרצאות הרצאות של ד"ר אורן חסון כמרצה מנוסה באקדמיה ומחוצה לה, בארץ ובחו"ל, ומנקודת המבט של התמחותו המיוחדת, אורן מרצה על יחסים שבין גברים ונשים, על תקשורת בין-אישית, על תהליכי קבלת החלטות, על אמת ושקר בשפת הגוף, על מסע צילום מיוחד אל האירוסים, ועל האבולוציה של האמנות. כמו כן, אורן נכון לתאם הרצאות נוספות בתחום התמחותו, הקשורות לאדם ולעולם החי בנושאים של תקשורת, התנהגות ואבולוציה, על-פי הזמנה ותחומי עניין של הפונים, ועל פי כישוריו והידע שלו. הקישו על הפרפר מימין לעיון בפרוט ההרצאות...

Valid CSS!